Nieuwsberichten
Het dak op voor een grote voorjaarsschoonmaak
Het begin van de lente is van oudsher een mooi moment voor de grote voorjaarsschoonmaak. Nog steeds is het een geschikte periode om belangrijke (schoonmaak)klusjes rondom het huis op te pakken. Denk aan het schoonmaken van je zonnepanelen en dakgoten. Dan ziet je monument er niet alleen piekfijn uit, je zorgt ook voor een hogere energieopbrengst en voorkomt mogelijke schade door overvolle dakgoten. Maar waar begin je en waar moet je op letten?
Monumentenwacht luidt 50-jarig jubileum op grote hoogte in!
Op donderdag 23 februari luidde MonumentenwachtNL op feestelijke wijze haar 50-jarig bestaan in. Precies een halve eeuw geleden schreven Walter Kramer (Rijksdienst voor de Monumentenzorg) en Yde Schakel (restauratieaannemer) zich in als stichting. Een mooi jubileum dat groots gevierd mag worden!
Feiten en fabels over verduurzaming van je monument
Er doen een aantal hardnekkige fabels de ronde wat betreft het verduurzamen van je woonhuismonument. Maar wat is feit en wat is fabel? Je leest het hier.
Hybride warmtepomp een goede optie voor monumenten?
Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief.
Een woonhuismonument met zonnepanelen: er is meer mogelijk dan je denkt!
Met het investeren in zonnepanelen of -collectoren valt snel veel winst behalen in energie, warmte en in geld. Toch zien eigenaren van woonhuismonumenten of beeldbepalende gebouwen vaak door de bomen het bos niet meer.
Maak kennis met de Monumentenwacht tijdens de Open Monumentendag
In het weekend van 10 en 11 september vindt de 36e editie van de Open Monumentendag (OMD) plaats.
Vergoeding paspoort
Het aanvragen van een duurzaam monumentenpaspoort brengt kosten met zich mee. Om de drempel voor monumenteigenaren te verlagen, vergoedt het Restauratiefonds 50% van het duurzaam monumentenpaspoort, met een maximum van 500 euro.
Instandhoudingssubsidie (1 februari t/m 31 maart 2022)
Eigenaren van rijksmonumenten zonder woonfunctie kunnen tussen 1 februari en 31 maart 2022 een instandhoudingssubsidie (Sim) aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De subsidie is bestemd voor reguliere onderhoudskosten op basis van een 6-jarig onderhoudsplan. Ook groene en archeologische rijksmonumenten vallen onder deze regeling.
Woonhuissubsidie (1 maart t/m 30 april 2022)
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) behandelt de subsidieaanvraag.