Belangstelling om later ooit een B&B te beginnen was een verre meisjesdroom van Jorien. Ooit, later... Toen ze het pand zagen op internet, wilden ze toch eens gaan kijken. Ergens moet je beginnen met je droom. Het pand ligt mooi gelegen in Koudekerke, niet ver van het strand, niet ver van de stad. Wat hen aantrok in het pand was dat ze ondanks het monumentale aspect, wel de vrijheid hadden om hun B&B in te richten zoals ze dat zelf willen.

De benedenverdieping had een gedeeltelijke renovatie gehad in 2005, maar de verdiepingen waren helemaal leeg. Doordat er geen authentieke delen bewaard waren gebleven, konden ze ook geen historische elementen stuk maken. In de gastenkamers boven konden ze dus zonder veel problemen vijf badkamers plaatsen. Uiteraard is rekening gehouden met de veiligheid van de benedenverdieping; er is gewerkt met waterdichte bakken en verklikkers voor het geval er ooit een lek zou zijn. In hun woongedeelte hebben ze de oude authentieke elementen, zoals de originele schouwen en de plankenvloer, behouden en gecombineerd met onder andere een nieuwe keuken. Een echte uitdaging was het maken van een mix tussen modern comfort en authenticiteit. Ook in het souterrain was er weinig behoudenswaardig. Daar zijn nu de drie kinderkamers, en er is nog ruimte voor twee appartementen.

De verbouwing is uitgevoerd met respect voor het huis. Vrijwel alles wat ze hebben gedaan is reversibel. Er zijn geen wanden verplaatst en geen aanpassingen gedaan aan de constructie.

Waar ken je Erfgoed Zeeland van?

Erfgoed Zeeland kennen ze van het duurzaam monumentenpaspoort. Dat is een uitgebreid rapport dat inzicht geeft in mogelijke maatregelen om je pand zo energiezuinig mogelijk te maken met duurzame energietechnieken. Dit rapport wordt na een uitgebreide inspectie door de Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland opgesteld. Hiermee hebben ze rekening gehouden. Er is met voorzetwanden gewerkt, elke kamer heeft zijn eigen verwarmingslus en aparte thermostaten en ze kozen voor efficiënte verwarmingselementen. Op die manier kunnen ze heel gericht een deel van de kamers wel of niet verwarmen. Hun ambities liggen hoog op dat vlak, maar natuurlijk kan je niet alles tegelijk doen.

Ben jij ook zo’n trotse monumenteigenaar? Laat het ons weten! 
Wil jij je verhaal delen met anderen, neem dan contact op met: zeeuwserfgoed@erfgoedzeeland.nl.