Midden in het Thoolse dorp Sint-Annaland staat molen De Vier Winden. Davie en Christine van der Zande kochten in 2021 een woning in het dorp. De molen staat precies in hun voortuin. De enige voorwaarde bij de koop was dat de nieuwe bewoners de molen moesten onderhouden.

Bijzonder verhaal
Davie van der Zande is geboren en getogen op het eiland Tholen. Samen met zijn vrouw Christine heeft hij twee jaar geleden een huis gekocht in Sint-Annaland. Davie vertelt dat ze op zoek gingen naar een woning waar het echtpaar samen met de moeder van Davie in kon wonen. Toevallig kwam dit huis op de markt, met als bijzondere toevoeging de korenmolen in de voortuin. De eis was wel dat de toekomstige eigenaren de molen zouden onderhouden.
“Ik ben me gaan verdiepen in wat het inhoudt om een molen te onderhouden en of het wat voor ons zou zijn om eigenaren te worden van een monument. Ik ben me gaan verdiepen in het molenaarschap en gelukkig sprak het mij gelijk aan! Daarna zijn we het huis zelf pas gaan bezichtigen”, vertelt Davie. 
Davie is altijd werkzaam geweest in de techniek en daarom vindt hij molens ook zo fascinerend. “Het ambacht trekt en het voelt goed om ermee bezig te zijn. Ik kan moeilijk mijn vinger leggen op wat ik er nou precies zo leuk aan vind, het is een gevoel. Ook het gezelschap van het Gilde van Molenaars is erg hecht en gedreven. Het feit dat de molen in onze voortuin staat, zorgt er natuurlijk voor dat ik er altijd meteen naar toe kan. Maar als er bijvoorbeeld reistijd bij zou komen, zou ik dat er ook zeker voor over hebben.” 
Het huis waar het echtpaar in woont, is niet de oorspronkelijke molenaarswoning. Deze stond verderop. Het huis van Davie en Christine is er pas later bijgebouwd door de toenmalige eigenaar.

Onderhoud 
Omdat Davie en Christine eigenaar zijn van een monument hebben ze ook een zorgplicht. De molen heeft veel achterstallig onderhoud. “Toen we de molen kochten, hebben we de Monumentenwacht een nulmeting laten uitvoeren. Hieruit bleek dat er ontzettend veel aan de molen moest gebeuren”, vertelt Davie. “We krijgen een deel subsidie, maar met dit bedrag kunnen we het achterstallig onderhoud van de molen nooit wegwerken. We moeten een enorm deel zelf financieren om de molen in zijn originele staat terug te krijgen.” Op dit moment zijn Davie en Christine bezig met het opzetten van crowdfunding om geld in te zamelen voor het opknappen van de molen. 

Publiek
Het uiteindelijke doel is de molen toegankelijk te maken voor publiek. Af en toe gebeurt dat nu ook al. De molen was op Open Monumentendag open, net als bij de intocht van Sinterklaas. Het echtpaar krijgt vanuit het dorp veel belangstelling. Naast de molen bevindt zich zorgcentrum De Schutse. “De bewoners zitten op de eerste rang en zien alles wat er in en rondom de molen gebeurt. Dat zorgt voor veel betrokkenheid”, vertelt Davie. “De molen staat natuurlijk midden in het dorp, onze dochter Emily staat dan ook bekend als ‘Emily van de molen’”, vertelt Christine lachend. “Wij weten niet waar iedereen woont, maar iedereen weet wel waar wij wonen!” 
Davie en Christine willen ernaar toewerken dat de molen op een vaste dag open is en draait voor publiek, bijvoorbeeld op zaterdagochtend. “We merken dat het veel aandacht trekt wanneer de wieken van de molen draaien en dat toeristen er sneller op afkomen’’, zegt Christine. Maar er moet dus nog een hoop gebeuren voordat het zover is!