Opstartproblemen

Het begin van de aankoop verliep niet zo makkelijk als gehoopt. Een hypotheek was moeilijk te verkrijgen, aangezien weinig banken een woning met B&B willen financieren. Gelukkig vonden Ignaas en Veronique een bank die hen een hypotheek wilde verstrekken, maar dat was niet het enige probleem waar ze tegenaan liepen. Als oud-onderdeel van de Katholieke Kerk, had de vorige eigenaar een kettingbeding moeten ondertekenen. Hierin werd beschreven dat hij bij verkoop het Bisdom moest inlichten, voor het verlijden van de akte, met een boete van €50.000,- als dit niet werd nageleefd. Dankzij het scherpe oog van de notaris, kon de verkoper nog net op tijd in contact komen met het Bisdom in Breda en zo de boete voorkomen.

Toen kon de verbouwing eindelijk van start gaan en daar kwam ook een hele hoop bij kijken. De vorige eigenaren hadden het woningdeel al afgebouwd, maar voor het B&B-deel moest nog veel gebeuren, zoals het plaatsen van waterbestendige gipsplaten in de badkamer, de nodige leidingen leggen of aanpassen, en de gehele afwerking en inrichting. Bij het weghalen van de planken in de badkamers, kwam er een prachtige oude kerkvloer tevoorschijn. Die hebben ze opgeknapt en behouden. Hierbij vertelt Ignaas dat een deel van de kerkvloer ook was stuk gereden door een heftruck, tijdens het weghalen van het altaar uit de kerk. Om de authentieke vloer weer terug te krijgen, heeft aannemersbedrijf Leenhouts dezelfde soort tegels kunnen bemachtigen uit andere gebouwen in de omgeving. In de oude kerkzaal is nu een lounge gecreëerd waar de gasten kunnen ontbijten of kunnen ontspannen. Ook kan die ruimte gebruikt worden voor workshops, lezingen, vergaderingen of kleine concerten. De oude kerktuin is ook aangepakt en die nodigt uit om gezellig in te vertoeven.

Verduurzaming

Ondanks de kleine opstartproblemen, zagen ze het nog steeds zitten om door te gaan met hun plannen. En dat gevoel groeit met de dag. “Natuurlijk loop je tegen van alles aan en wordt het steeds meer met zo'n gebouw. De gedachte: Waar zijn we aan begonnen, kwam wel eens aan de oppervlakte”, vertelt Ignaas. Toch zijn ze enorm blij dat ze alles gelijk hebben aangepakt en vrijwel meteen hebben ze een duurzaam monumentenpaspoort aangevraagd bij de Monumentenwacht. Ze hadden geen ervaring met monumenten en vonden het daarom belangrijk om zich goed te laten adviseren. Duurzaamheid staat op de eerste plaats. Om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, willen ze investeren in zonnepanelen en zonneboilers. Samen met de Monumentenwacht bekijken ze de beste manier om het te integreren in dit type gebouw. De Monumentenwacht geeft ook advies over de technische mogelijkheden, schilderwerk en isolatie. De aanvraag voor het plaatsen van de zonnepanelen ligt bij de gemeente Sluis.

Ben jij ook zo’n trotse monumenteigenaar? Laat het ons weten! 
Wil jij je verhaal delen met anderen, neem dan contact op met: zeeuwserfgoed@erfgoedzeeland.nl.