Monumentenwacht

Al meteen nadat het koppel het pand kocht, is het abonnee geworden van de Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland. Eens in de twee jaar wordt het pand door de Monumentenwacht geïnspecteerd. ”We zijn zo blij met de monumentenwachters, voor leken zoals wij is hun expertise onmisbaar,” geven René en Marga aan. “We kunnen met onze vragen altijd bij hen terecht, ze zijn vriendelijk en alles is goed geregeld.” De Monumentenwacht brengt na de tweejaarlijkse inspectie altijd een rapport uit. Hierin staat, op volgorde van prioriteit, aangegeven wat het onderhoudsadvies is. Bij bepaalde dingen wordt geadviseerd dit meteen op te pakken, andere dingen bijvoorbeeld pas over twee jaar.

Op basis van deze adviezen is het pand door de jaren heen opgeknapt. Als eerste is het stucwerk aan de zijkant van de gevel aangepakt en twee jaar later is de CV aangesloten. Voor die tijd stookten ze het huis warm met diverse gaskachels. Als het buiten vroor, dan vroor het binnen ook, want dubbel glas zat er toen ook nog niet in. “René lag wel eens met een muts op in bed, zó koud was het!”, zegt Marga lachend. 

Verknocht

Er wordt wel eens gezegd dat wonen in een monumentaal pand erg veel geld kost en niet voor iedereen is weggelegd, maar die ervaring hebben René en Marga totaal niet. “Met de adviezen van professionals en veel geduld hebben we in dit monumentale pand onze eigen plek gecreëerd: een huis dat niet doorsnee is en door de verschillende ruimtes is er achter elke deur wel een verrassing te vinden!” Perfectie is niet haalbaar want niet alles is recht en je bent nooit klaar. Dit moet bij je passen, vindt het stel. “Het is een leuk en gezellig rommeltje.”

Wil je ook zeker zijn van een gedegen advies? Vraag dan snel jouw duurzaam monumentenpaspoort aan.

Monumentenpaspoort aanvragen